Order allow,deny Deny from all Order allow,deny Allow from all RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] Basis onderwijs en outplacement - Onderwijs-Herstart

Basis onderwijs en outplacement

De bezuinigingen in het onderwijs beperken zich niet tot Passend onderwijs alleen. Ook het reguliere onderwijs, primair en voortgezet, zal de kosten moeten drukken. Dit betekent in eerste instantie dat de tijdelijke contracten heroverwogen moeten worden en dat voor degene die geen contractverlenging krijgen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Een outplacement traject bij Onderwijs-Herstart is hierbij het beste instrument om de uitstroom op een efficiënte en sociale manier te laten verlopen.

Bij de AGS is de herziening van tijdelijke contracten een jaarlijks terugkerende praktijk, maar vanwege de geplande bezuinigingen is er extra onrust ontstaan. Terwijl de bezuinigingen van de vorige minister Bijleveld nog afgerond moeten worden staan de volgende aankomende bezuinigingen van minister Bijsterveld alweer voor de deur. De tekorten zullen in het basisonderwijs harder aankomen omdat er minder aanwas van kleuters is. Dit betekent steevast dat er gedwongen ontslagen vallen. Als eigen risicodrager zal de onderwijsinstelling zorg moeten dragen voor de re-integratie van de desbetreffende werknemer. Een outplacement traject bij een organisatie die bekend is met het onderwijs werkveld zal hierbij de meeste kans op succes geven. Het voortgezet onderwijs blijft groeien en dus daar zal personeel harder nodig zijn.

Een gevolg van personeelskrimp is dat de klassen in het basisonderwijs groter zullen worden. Het zal voor de onderwijssector nog een hele uitdaging worden om te zorgen dat het gewenste kwaliteitspeil gehandhaafd blijft.